september 2023
Dit jaar wordt uitgebreid gevierd dat in 1573 de schoutambten Rheden en Velp werden
samengevoegd. Bij deze 450-jarige viering zijn ook nadrukkelijk 'De Geërfden van Velp'
betrokken. 'Schout' Judit Wassing vertelde over de geschiedenis van deze instelling en ging
specifiek in op de relatie tussen de Geërfden en hun westelijke buur, de stad Arnhem.
Judit Wassing
De Grift, de eerst gegraven trekvaart in Nederland, werd in 1609 in gebruik genomen en was een eeuw lang een belangrijke verbinding tussen Arnhem en Nijmegen. Bij Elden bevond zich een sluis in dit kanaal. Extreem hoogwater en ijsgang in 1711 heeft deze sluis verwoest. Bij deze dijkdoorbraak is de kolk "t Zwaantje in Elden ontstaan. Bijzonder is de ontdekking in de kolk van restanten van de Griftsluis. Rik Joziasse, een van de duikers en onderwaterarcheologen, vertelde precies hoe ze te werk zijn gegaan en wat ze aantroffen.
Rik Joziasse
Tussen september 1944 en april 1945 is Arnhem zo zwaar beschoten dat tien procent van alle woonhuizen onherstelbaar verwoest raakte en 99 procent van de overige huizen schade opliep. Vrijwel alle beschadigingen zijn vervangen of hersteld, maar toch zijn hier en daar nog sporen van de beschietingen terug te vinden. Militair historicus Frank van Lunteren presenteerde zijn persoonlijke top-tien van nog zichtbare oorlogsschade in Arnhem.
Frank van Lunteren
Elke herberg zal Egbert Bouwhuis een korte column houden over historische punten in het Spijkerkwartier. Deze eerste column ging over de St. Martinuskerk. De St. Martinuskerk is een rooms-katholieke kerk in de Steenstraat bij het Velperplein uit 1876.
Egbert Bouwhuis
november 2023
Arnhem was tussen 1955 en 1983 met de Filmweek Arnhem elk jaar twee weken het kloppende filmhart van de wereld. De stad kon moeiteloos de concurrentie aan met de filmfestivals in Cannes en Berlijn. Over de Filmweek en de rol van de Rembrandtbioscoop stelde vormgever, film- en theatermaker Jonas de Witte dit jaar de tijdelijke expositie, "Façade Rembrandt Theater", samen. Aan de hand van uniek materiaal zal hij specifiek ingaan op de geschiedenis van de Filmweek.
Jonas de Witte
Arnhemse Bioscopenquiz Focus-Filmtheatermedewerker Kim van der Werff presenteert de Grote Arnhemse Bioscopenquiz waarbij tal van (verdwenen) Arnhemse filmtheaters de revue passeren. Wie kent ze nog: Corso, Palace, Saskia, Studio A, enz.? Voor de winnaar is een filmprijs weggelegd.
Kim van der Werff
Historicus Stef Ketelaar houdt tot slot zijn nieuwste boek Spijkerportretten ten doop. Aan de hand van vijftien persoonsbiografieên schetst het boek een portret van het Spijkerkwartier zelf. Tal van "grootheden" blijken een band te hebben met deze spraakmakende wijk. Zo hebben Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz, filmster Audrey Hepburn, schrijver en kunstenaar Jan Cremer en rockartiest Herman Brood een plaats gekregen in het boek. Maar ook plaatselijke "typische" Spijkerkwartierbewoners laten hun licht schijnen op de wijk. Het eerste boekexemplaar werd aan wijkwethouder Bob Roelofs worden aangeboden.
Stef Ketelaar
Elke herberg zal Egbert Bouwhuis een korte column houden over historische punten in het Spijkerkwartier. Deze keer ging het over de Rijtuigfabrikant Bastiaan Veth, wiens fabriek op Steenstraat 66 gevestigd was
Egbert Bouwhuis